Priblížila, že v týchto dňoch po viac ako dvoch mesiacoch privítali
gastroprevádzky zákazníkov vo svojich interiéroch. Rovnako ako pri
otvorení terás musia dodržiavať prísne hygienické podmienky, aby svojim
hosťom vytvorili prostredie na ochranu ich zdravia.
Zdôraznila, že podľa iniciatívy Pomoc pre gastro podnikatelia v týchto
dňoch robia maximum, aby naplno rozbehli svoj biznis, ale upozorňujú, že
len podpora zákazníkov im na ďalšie prežitie stačiť určite nebude.
Dva mesiace v obmedzenom režime, otvorenie terás a interiérov za
prísnych hygienických podmienok, zadlžovanie, ale aj zmeny v podobe
zavedenia donáškových služieb a pultového predaja. Taká je realita vo
väčšine gastroprevádzok na Slovensku, ktoré však stále nedostali ani
sľúbené finančné príspevky.
"Skoro 15 % prevádzok už neotvorí. Polovica gastro zariadení
neočakáva, že sa zákazníci hneď vrátia. Aktuálne je v ohrození asi
10.000 pracovníkov, ktorí do konca roka môžu prísť o prácu," konštatovala Koreny.
Kým v iných krajinách sa naplno "rozbehla" podpora gastro biznisu, na
Slovensku podnikatelia podľa nej stále čakajú na konkrétne riešenia. V
Českej republike znížili DPH na stravovanie a v Rakúsku začnú rozdávať
obyvateľom stravovacie poukážky, ktoré budú platné iba v reštauráciách.
Vo Viedni dostane od júna do septembra takmer milión domácností
stravovacie poukážky v hodnote 25 alebo 50 euro. Miestne reštaurácie,
bary a kaviarne tak získajú od mesta finančnú podporu v hodnote 40
miliónov eur.
"Stále je dôležitá akákoľvek, ale hlavne rýchla podpora. Rozhodnutie o
kompenzácií nájomného gastro prevádzkam veľmi vítame. Podporujeme však
aj plán vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí), aby sa stravné
lístky dali v obmedzenom období (napríklad do konca tohto roka) používať
iba v gastro zariadeniach. To môže rýchlo nahradiť výpadok príjmov,
ktoré bude celý sektor teraz akútne potrebovať a nemusí to tak zaťažiť
štátny rozpočet," dodala Koreny.